Mistä asti tohtoriopinnot yliopistossa on katsottu kokoaikaiseksi opiskeluksi?

Olen tehnyt päivätyötä pari vuotta maisteriopintojen ohella. Määräaikainen työsopimukseni loppui vuoden lopulla. Aloitin tohtorivaiheen opiskelijana vuoden alussa. Työkkärin virkailija sanoi joulukuussa, että jatko-opintoja katsotaan harvoin täysipäiväisiksi, koska niiden opinto-oikeus on elinikäinen ja suoritettavia pisteitä vain 40op koko opintojen aikana. Tämä ei ole tähän asti täyttänyt täysipäiväisen opiskelun kriteereitä.

Nyt, kun työkkäri lakkautettiin vuoden 2024 lopussa, joku uusi virkailija on vetänyt hatusta opintojeni laajuudeksi 240op ja todennut, että tämä täyttää täysipäiväisen opiskelun kriteerit ja minulta on evätty työttömyysraha ilman valitusoikeutta. Tein kuitenkin pari vuotta täysipäiväisesti työtä ja maksoin liittoon ja kassaan rahaa. Olen myös aivan tietoinen, että joudun elättämään itseni jotenkin tohtoriopintojen aikanakin.

Huomenna otan selvää viimesijaisista etuuksista, jota tässä tilanteessa voi hakea. Käsittääkseni opintorahaa tai lainaa ei saa enää maisteritutkinnon jälkeen. Olen täysin valmis myös osa-aikaisiin töihin ja olenkin hakenut sellaisia usen kuukauden aikana. Ei ole terveysongelmia yms. esteitä.

Onko muille käynyt tällaista, että yhtäkkiä katsotaan täysipäiväiseksi opiskelijaksi, vaikka väitöskirjan tekeminen on täysin itsenäistä eikä tutkinto rakennu opintopisteiden suorittamisesta?